A jövő minisztériuma a COP 26 konferencián
A jövő minisztériuma a COP 26 konferencián

A jövő minisztériuma a COP 26 konferencián

Éghajlatváltozás, globális felmelegedés, az ÜHG kibocsátásának csökkentése áll Kim Stanley Robinson könyveinek fókuszába, melyeket eddig 24 nyelvre fordítottak le. Robinson úgy véli, a kapitalizmus oly fölösleges az emberiség történetében, mint az emberi testben a vakbél. Ezek után nem meglepő, hogy a COP26 előadója lett.

fenntarthatóság
Kim Stanley Robinson: A jövő minisztériuma

A feudalizmus maradványaként értelmezi, és úgy véli, szükségtelensége miatt hamarosan el is fog tűnni az emberiség történetéből. Utána egy fenntartható gazdasági rendszert képzel el, ahol a jelenlegi vállalati struktúrák helyett a szövetkezeti-jellegű működés kap szerepet.

Legújabb könyve A jövő minisztériuma jól ismert meggyőződésének és gondolatkísérleteinek folytatása.

Kim Stanley Robinson olyan kérdésekkel is foglalkozik könyveiben, mint a gazdaságszervezés, a makroökonómiai egyensúly, az újra tervezés, mint átmenet.

Az ökológiai, a társadalom és a kultúra egymásra hatása, az ökológia és a technikai fejlődés kölcsönhatása. A szerző hisz a vállalkozó szellem és a tudomány együttműködésében és eredményeiben. Úgy véli, hogy a tudósok, matematikusok képesek olyan tudományok közötti és politikai együttműködésekre, amivel teljesülő prognózisaik állíthatók fel. Ezáltal tudnak olyan hosszú távú célokat felvázolni, amelyekkel átláthatóvá válnak, és tervezhetők az odáig vezető kis lépések.

Robinson könyvei, ahogy A jövő minisztériuma is, figyelmeztetés. Jövőképe szerint minél tovább ragaszkodunk a jelenlegi gazdasági modellekhez, annál nagyobb árat kell fizetnünk. A tengerszint emelkedése, a túl nagy lélekszámú lakosság miatti élelmiszerhiány, a háborús feszültések kirobbanásának lehetősége, az egészségügyi ellátás ellehetetlenedése a másik út, ami előttünk áll.

Kim Stanley Robinson
Forrás: news.cuanschutz.edu/medicine/climate-change-envisioned-in-science-fiction

A Mars-trilógia a legismertebb munkája, ahol kiemelt szerepet kap az a kérdés, hogy az ember mennyire és miként változtatja, változtathatja meg környezetét. Ez a kérdéskör erősen aktualizált lett napjainkban a “Föld-ügyeibe való beleszólásunkkal” is.

Kim Stanley Robinson életművével hiteles hivatkozás az egész világon a politikusok, gazdasági szakemberek, jövőkutatók, a hozzáértő- és a laikus olvasók körében is.

Hamarosan itt a COP27, az ENSZ aktuális éghajlat-változási konferenciája. Ez az esemény minden évben fontos mérföldkő a fenntarthatósági eredmények értékelésében és az új feladatok tervezésében. Az energiaválság felgyorsította az eseményeket, az Ukrán háború új feladatok elé állította a világot. Vajon miről számolnak be idén a szakemberek?

A 2022. november 6-18. között rendezett klímavédelmi konferenciának az egyiptomi Sharm El Sheikh ad otthont.

HungaryEnglishGermanRomaniaSpain