Harari: az éghajlatváltozás megelőzésének tényleges költsége
Harari: az éghajlatváltozás megelőzésének tényleges költsége

Harari: az éghajlatváltozás megelőzésének tényleges költsége

Y. N. Harari interdiszciplináris kutatóként és íróként megtalálta azt a hangot, amivel kirajzolódik egy cselekvésre épített, élhető jövő.

Harari a toplisták élére került azzal a szemlélettel és gondolkodásmóddal, ami újra értelmezte a múltat, az emberi szerepvállalást pedig új kontextusba helyezte. Most olyan jövőt jósol, és arra ösztönöz, hogy a korábbi gazdasági modellek és szén alapú gazdaság helyett válasszunk valami mást.
Kezeli azokat a kifogásokat és mozdít ki abból a passzivitásból, ami valóban nem hoz eredményt. A TED-en közzétett legújabb videója közérthetően, jó érveléssel mutat egy lehetséges kiutat a korábbi gazdasági modellekre épülő, sodródó gazdaságból.

Érvei között az egyik legvonzóbb, hogy aránylag kis “véráldozatokat” emleget. A globális GDP mindössze 2%-át igénylő beavatkozás az egyéni, vállalati és politikai  felelősség vállalásokkal együtt egy fenntartható gazdaság jövő esélyét vetíti elénk.

Az elmélet gyakorlatba való átültetése bizonyára nem lenne konfliktusoktól mentes. Egyetértésre kell jutniuk abban a politikusoknak, hogy egy ellenőrizhető, de egységes tervezés mellett kötelezzék el magukat. Harari előadása egybecseng nemrégiben szintént a TED-en felszólaló Al Gore szenvedélyes beszédével.

A környezetkímélő gazdálkodás, az innováció elsődleges finanszírozói a vállalatok lesznek. Az ideális forgatókönyv szerint beruházásaik finanszírozását racionális és a megfelelő változások felé terelve hárítják át az emberekre.

 

Csak remélni lehet, hogy sikerül egy magasabb összefüggés mentén képes lesz prioritást élvezni a fenti gondolat. Al Gore és Harari is cselekvésre ösztönöz. Annak belátására, hogy most még épp időben vagyunk, hogy meglássuk ez egy lehetőség.

Egyre többet tapasztalják a globális felmelegedés következményeit, és maradnak annak passzív elszenvedői, áldozatai. Ebbe a szerepbe azonban nem kell és nem szabad belenyugodni. Történelmi távlatok alapján elég komoly tapasztalata van az emberiségnek arról, hogy muszáj jeleznie érdekeit, különben kevés vezető tekinti azt elsődlegesnek.

Y.N. Hararit elfogadják mind az olvasói, mind a gazdasági vezetők. Ha valahol nem leselkedik egy egyelőre még láthatatlan gáncs, akkor van esély egy rövid távon talán fájdalmasabb, de középtávon kilátást nyújtó stratégia megvalósulásának.

2017-ben a Homo Deus elnyerte a Handelsblatt Német Gazdasági Könyvdíját az év legátgondoltabb és legbefolyásosabb gazdasági könyveként. 2020 novemberében adták ki A Sapiens: az emberiség rövid történetét. Ezzel a könyvvel az első három helyet birtokolta 96 egymást követő héten volt a The New York Times bestseller-listáján. 2018-ban és 2020-ban is felszólalt a Világgazdasági Fórumon (WEF) éves konferenciáin.

Kováts Andrea

HungaryEnglishGermanRomaniaSpain