Karbonsemleges Vállalat
Első lépés

Első lépés

A karbonlábnyom csökkentése

A karbonlábnyom az egy esztendő alatt a légkörbe juttatott üvegházhatású gáz mennyisége. Akár egyetlen ember életmódja alapján jön létre, akár egy termék életciklusában közvetetten vagy közvetlenül jut a levegőbe, bármilyen tevékenység esetén – mérhető. Lentebb mutatjuk karbonlábnyom kalkulátorunkat is. Próbálja ki!

Első lépés - karbonlábnyom számítás, karbonlábnyom kalkulátor
Forrás: Pixabay

A karbonkibocsátás az összes üvegházhatású gáz kibocsátást jelenti. Létrejötte alapján tudjuk tevékenység-típusokra, iparágra, földrajzi területre stb. is értelmezni, de végső soron a Föld egészének éghajlatváltozására van hatással.

A „Cselekedj lokálisan, gondolkodj globálisan” elvet követve a karbonsemlegesítés első lépései a helyi szinthez köthetők, azaz az egyéni, vállalati felelősségre építve valósulnak meg. Nem elég azonban meglépni ezeket, roppant fontos, hogy hiteles, látható igazolás is készüljön róla.

A helyileg hozott döntésekről az abban résztvevő dolgozók hiteles információt kaphatnak arról, hogy vállalatuk tevékeny részt vállal a fenntartható értékek szerint működő munkahelyük kialakításában. Ennek hatására maguk is szívesebben hoznak ökológiai szempontból felelős, kisebb karbonlábnyommal járó döntéseket a munkahelyükön és lakókörnyezetükben.

A cselekvés helyi terei után azonban további lépéseket sürget a karbonsemlegesítés szükségessége és önkéntes igénye. Így kerülnek fókuszba azok a projektek, amelyekben karbonkreditek vásárlásával érhetők el. Akár a korábbi beruházásoknál nagyobb hatásfokú kezdeményezések, amelyekkel lehetőség nyílik további, auditált, karbonsemlegesítési programokban való részvételre.

Karbonlábnyom (carbon footprint) számítás

A vállalatok számára készített karbonlábnyom számítás komplex képet nyújt a vállalat károsanyagkibocsátásaink minden területéről. Az üvegházhatású gázok közvetett és közvetlen kibocsátását tartalmazó tanulmány fejlesztési tervek alapja és hivatalosan használható beszámoló is egyben. Az igazolás alkalmas kormányzati vagy ágazati adatszolgáltatáshoz, hazai vagy nemzetközi pályázathoz és az üzleti partnerek számára egyaránt.

A karbonsemlegesítés során kerül sor karbonkreditek vásárlására, azaz a karbonsemlegesítési projektekben való részvételre, utólagos támogatására. Ezek minősége és hitelessége a garancia arra, hogy valódi karbonkibocsátás csökkentés történik.

Ingyenes karbonlábnyom kalkulátor

Az első lépés legtöbbször az, amikor azzal szembesülünk, hogy mekkora karbonlábnyoma, erőforrásszükséglete van a legegyszerűbb tevékenységünknek is. Ez az a pont, ami sokakat cselekvésre, változtatások bevezetésére ösztönöz.

Tapasztalatok szerint, minél egyszerűbb a kapcsolatfelvétel, minél korábban készülnek el az első számítások és a karbonsemlegesítési terv, annál kézenfekvőbb megoldás az önkéntes karbonkreditek vásárlása.

Az auditált programokban való részvétel nyilvános és nyomon követhető.


 

<< Vissza a Nulladik lépéshez | Tovább a Második lépéshez >>

HungaryEnglishGermanRomaniaSpain