Nem pumpálhatunk több és több pénzt…
Nem pumpálhatunk több és több pénzt…

Nem pumpálhatunk több és több pénzt…

Nem pumpálhatunk több és több pénzt rövid távú profitra törekedve…

Al Gore szenvedélyes és lényegre törő “gyorsjelentést” tartott a TED színpadán a klímavédelemről. Beszélt a vállalatok felelősségéről, a politika és a döntéshozók szerepéről, a pénzügyi intézmények profit éhségéről és közömbösségéről.

Nem pumpálhatunk több és több pénzt rövid távú profitra törekedve

“Ha a klímatudósok arra jutottak, hogy több tény, több adat, több kutatás egyáltalán nem hasznos, ha mi, az emberek nem találjuk meg az eszközöket, hogy kitörjünk az önrendelkezés felé, melyet börtönbe zártak a hatalmas, jelentős szennyezők, akik csak a profitot nézik. Ezért mondják a tudósok, hogy ki kell menniük az utcára. Sajnálom, hogy ennyire felhúztam magam emiatt.” – tört ki Al Gore.

A Nobel-békedíjas szólt arról az irányról és eszmékről, amelyek irányítják a nagytőkét és a pénzintézeteket. Sürgető szavait adatokkal támasztotta alá, amelyek túlléptek a tervezés fázisán. Egy fenntartható társadalom lehetőségéhez kérte a hallgatóság támogatását és határozott fellépését.  Hangsúlyozta:

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint ahhoz, hogy 2030-ig 50%-kal csökkentsük a kibocsátást, minden szükséges technológiával rendelkezünk, teljesen kidolgozva, kész megvalósítási tervekkel, amelyek bizonyítottan működnek. A következő 50%-hoz, 2030 és 2050 között az összes technológia a fejlesztések különböző fázisaiban lesz.

Ha úgy döntünk, hogy elég gyorsan fejlesztjük őket, készen lesznek.

A környezetvédelmi aktivista mielőbbi cselekvésre ösztönözött. Tényekkel, számokkal, összehasonlításokkal érvelt a mellett, ami mellett már több évtizede dolgozik: a fosszilis energiáról való mielőbbi leválásról.

Abba kell hagynunk a jövőnk tönkretételét. Ki kell törnünk ebből a bénultságból

– nyilatkozta Al Gore TED előadásában.

Felhívta a figyelmet a be nem tartott ígéretekre, a megtévesztésekre és arra, hogy minél sürgetőbb a cselekvés ideje. Kiemelte:

Megvannak a technológiáink, megvannak a megoldásaink, képesek vagyunk megállítani az emberiség jövőjének fokozatos pusztítását, és meg tudjuk kezdeni a hosszú gyógyulási folyamatot.

Nem tartották be ígéreteiket

Al Gore az Egyesült Államok egykori alelnöke Kellemetlen igazság címmel írt könyvet 2006-ban. A könyv filmváltozata 2007-ben két kategóriában is Oscar jelölést kapott, a könyv világsiker lett, Al Gore pedig „a globális környezettudomány egyes számú közéleti szószólójává tette”. Van egy rész azonban, ami csak az eredeti kiadásban szerepel, a magyar kiadásba nem került be:

Rajtunk múlik, hogy – a demokráciával és istenadta képességünkkel élve – megvitatjuk-e egymással, milyen jövőt akarunk és hogy erkölcsi választássá tegyük azt a kérdést, hogy megváltoztassuk-e vezérlő elveinket és viselkedésünket, mert ha így folytatjuk, gyerekeinkre és unokáinkra és az egész emberiségre – egy értékcsökkent, lepusztult és ellenséges bolygót hagyunk hátra.

Ha úgy véli, itt az ideje lépni vállalata karbonlábnyomának csökkentése érdekében, szakértelmünkkel állunk rendelkezésére. Elér bennünket vagy visszahívást kérhet a következő szóra kattintva: kapcsolat!

 

HungaryEnglishGermanRomania