Greta Thunberg: a Föld bioszférája destabilizálódik
Greta Thunberg: a Föld bioszférája destabilizálódik

Greta Thunberg: a Föld bioszférája destabilizálódik

Greta Thunberg Glastonbury Festivalon történt felszólalásáról szóló bejegyzést a Facebookon az esemény után 8 órával több, mint 35 ezren lájkolták és másfél ezren megosztották.

A svéd éghajlatváltozás-aktivistának jelenleg 3,5 milliónál is nagyobb követőtábora van, és annak ellenére, hogy kevesebbet kerül a híradóba, továbbra is rendkívül aktív közéleti munkát végez. Greata Thunberg éles kritikával illette a világ vezetőit, amiért “kiskapukat hoznak létre”, hogy megvédjék azokat a cégeket, amelyek kibocsátása az éghajlatváltozást okozza.

Ez egy erkölcsi döntés,

amely az egész élő bolygót veszélybe sodorja.

– olvasható a Euronews.com oldalán.

A Glastonbury egyik meglepetése: Greta Thunberg

Alig egy éve, több, felnőtt korú klímavédő és a karbonkibocsátás megakadályozását vagy csökkentését sürgető felszólalás mellett ő is mielőbbi cselekvést figyelmeztetett:

még mindig figyelmen kívül hagyjuk a klímaválságot

Kevesen tudják róla, hogy Asperger-szindrómája van, ami számtalan ritka készséggel és egyéni megnyilvánulási móddal ruházza fel. A speciális képességű lány sajátos helyzetbe került azáltal, hogy a megszokottól eltérő módon érvelhet az emberiség ügyéért. Megosztó személyisége nem szokatlan a klímaváltozás hatásainak csökkentése mellett érvelők között. Nehéz téma.

Sokan “marslakónak” tartják, holott a történelem során minden tudományos vagy közéleti újdonságot egy szokatlanul gondolkodó ember indított el. Kortársaik közül általában kevesen fogadják el őket, de idővel mégis gyökeret talál a közgondolkodásban újszerű megközelítésük és előrelátó képességük.

Greta Thunberget lehet nem szeretni, de az általa képviselt ügyet, a globális felmelegedést ma már senki nem vitatja. A kilátások, az önkorlátozás és a szabadság újra értelmezése azonban nehéz feladatnak tűnik. A karbonsemlegesítés még mindig idegenül hangzik a hétköznapokban és a vállalatok egy részének egyaránt.

Az ökolábnyom csökkentésének egyik fontos és legjelentősebb részterülete a karbonlábnyom csökkentés, amelynek egyéni, kis-, közepes- és nagyvállalati megoldásai vannak.

Ezeknek az eljárásoknak a menete idővel leegyszerűsödött és egyre több nyilvános, auditált, referenciaként megismerhető program áll rendelkezésre azok számára, akik nem csak várják, hanem tenni is kívánnak. Van megoldás!

Vannak, akik feladnák és világvégét emlegetnek.

Vannak, akik a cselekvés lehetőségét keresik.

Mi nekik tudunk segíteni!

HungaryEnglishGermanRomania