Mit tehetnek a vállalatok a karbonadó bevezetése előtt?
Mit tehetnek a vállalatok a karbonadó bevezetése előtt?

Mit tehetnek a vállalatok a karbonadó bevezetése előtt?

Évente 500 ezer tonna CO2 megkötésének feltételeit teremti meg a vállalati szféra támogatásával a Helyzetből Előnyt Üzleti Találkozó házigazdája a Ne Bántsd Az Erdőt egyesület (NBAE). A Pécsett rendezett esemény a város első karbonsemleges konferenciája volt.

Mit tehetnek a vállalatok a karbonadó bevezetése előtt?
Forrás: Kováts Andrea | BOCS

“Elméletek helyett azonnal felhasználható és integrálható gyakorlati megoldásokat kínálunk a vállalatok számára” – jelentette ki az eseménysorozat megnyitóján az egyesület elnöke, Pallang Zsuzsa. A NBAE egy olyan programot dolgozott ki, amelynek keretében karbonkibocsátást kompenzáló technológiai megoldásokat kínálnak egy jól átgondolt faültetési és -gondozási projekttel együtt.

Az üzleti találkozó ezeket, a vállalatok számára elérhető lehetőségeket járta körbe. A témák között kiemelt helyet kaptak a karbonadó bevezetése előtti teendők, és azok hiteles kommunikációja, a vállalati társadalmi felelősségvállalás előnyei.

Nagy hangsúlyt kapott az energia- és működési költségeket csökkentő eszközök, mint az innovatív mérnöki megoldások és a talajjavító rendszerek. A vállalati digitalizáció, a hatékony vállalati működést támogató, egyedi szoftver és a VR-technológia egy újabb  fejlődési irányt mutatott a résztvevők számára. Így nem maradhatott ki az átalakuló pályázati támogatási rendszerek és a felelős cégvezetési kultúra bemutatása sem.

Az eseménysorozat 2023 első negyedévében folytatódik. Elsők között Győrben és Budapesten hívják egy, a pécsihez hasonlóan karbonsemleges rendezvényre a vállalatok képviselőit.

A Helyzetből Előnyt Üzleti Találkozó, Pécs 2022. konferencia karbonsemlegesítését az OurOffset és a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány támogatta.

Mit jelent, hogy egy esemény karbonsemleges?

A karbonlábnyom (carbon footprint) kifejezés alatt egy személy, vállalat, termék stb. teljes – direkt és indirekt – üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátását értjük. A karbonkibocsátások ellentételezése, más szóval kiegyenlítése valódi, auditált, már megvalósult éghajlatvédelmi projektek támogatásán keresztül történik.

Ez több esetben önkéntesen, valamilyen cél megvalósulása érdekében történik karbonkreditek vásárlásával. Attól lesz hiteles a karbonsemlegesítés ténye, hogy azt egy harmadik, erre jogosult fél igazolja. Ez erről szóló certifikáció azt tanúsítja, hogy megtörtént az üvegházhatású gáz kibocsátásának jóvátétele az erre megfelelő programok egyikével. Ez a tény nyilvántartásba kerül, ellenőrizhető és visszakereshető.

Kováts Andrea

HungaryEnglishGermanRomaniaSpain