A karbonsemlegesítés pénzügyi haszna
A karbonsemlegesítés pénzügyi haszna

A karbonsemlegesítés pénzügyi haszna

Az Ernst & Young Global Limited (EY) adatai szerint a vállalatok 61 százaléka idén többet fog költeni a klímakockázatok kezelésére, mint a tavalyi évben.

A nemzetközi tanácsadó cég szerint, átfogó karbonsemlegesítési lépések után, több mint kétszer nagyobb az esély, hogy egy vállalatnál a tervezettnél, pénzügyileg nagyobb legyen a haszon.

karbonsemleges vállalat - A karbonsemlegesítés pénzügyi haszna
Forrás: Pexels.com

Néhány klímavédelmi, karbonsemlegesítési intézkedés bevezetése nem fogja megoldani egy vállalat összes problémáját, de egy átgondolt, széles körű terv erős bázisa a megfelelő változásnak. A tapasztalatok szerint a megtérülési idők is egyre rövidülnek. A vállalatok megítélésében a korábbinál jóval nagyobb jelentőséget kap, ha éghajlatvédelmi és karbonsemleges programokban vesz részt.

A kutatás a 2022-es év második felében vizsgálta a vállalatok éghajlatvédelmi intézkedéseit, azok hatásait, eredményeit és lehetőségeit. Az EY 21 országból, 506 vállalati fenntarthatósági vezetőt kérdezett meg, eltérő iparágakból. A válaszadók több mint 1 milliárd dollár éves bevétellel rendelkező vállalatokat képviseltek.

Ennek eredménye lett az  a megállapítás, hogy tízből hét cégnek a vártnál nagyobb pénzügyi hasznot hoznak a klímavédelmi, karbonsemleges döntéseket támogató kezdeményezések. Az ellentmondás ott van, hogy a cégek nem köteleződnek el olyan mértékben a károsanyag-kibocsátás csökkentései lehetőségek mellett, ami képes lenne fordítani az éghajlatváltozás káros hatásain.

A megkérdezett vállalatok döntő része, 93 százaléka nyilvánosan elkötelezte magát az éghajlatváltozás mérséklése, a karbonsemleges változások iránt. E mellett kevesebb mint felük, mindössze 42 százalékuk tervezi a szén-dioxid-kibocsátás legalább 45 százalékos csökkentését 2030-ig. A válaszadók csekély, 11 százaléka tűzte ki célul a nettó nulla kibocsátást, vagyis a karbonsemleges működés elérését – írja a Piac és Profit, az MTI információjára hivatkozva.

karbonsemleges vállalat - A karbonsemlegesítés pénzügyi haszna
Forrás: Pexels.com

Nagyon érdekes, sokakat foglalkoztató kérdés, hogy a döntéshozókat mi ösztönzi a kibocsátáscsökkentésre és karbonsemlegesítési programokban való részvételre.

A globális vállalatok vezetőit erről is megkérdezték. A válasz tanulságos lehet vállalati mérettől függetlenül. A döntéshozók közel 60 százalékát az üzleti rugalmasság elősegítése, támogatása motiválja. A környezetvédelmi és fenntarthatósági minősítés javítása miatt valamivel kevesebben hozzák meg ezt a döntést, 57 százalékuk. Szorosan mögöttük, 56 százalékukat ösztönzi a piaci elvárásoknak való megfelelés egy-egy klímavédelmi beruházással való elköteleződés alkalmával.

A karbonsemlegesítés úgy tűnik egyre több döntéshozót foglalkoztat, de egyelőre kevesen lépnek. Így az ilyen programokban való részvétel továbbra is jelentős versenyelőnyt jelent.

(MTI)

HungaryEnglishGermanRomania