Franciaország nem engedi a kamu “karbonsemleges” reklámokat
Franciaország nem engedi a kamu “karbonsemleges” reklámokat

Franciaország nem engedi a kamu “karbonsemleges” reklámokat

Franciaország nem engedi a “karbonsemleges” reklámokat a zöldrefestés (greenwashing) elkerülése érdekében.

2023. január 1-jétől tilos lesz Franciaországban “karbonsemleges”-ként reklámozni egy terméket anélkül, hogy ezt bizonyítani tudnák. A kormány lépéseket tesz annak biztosítására, hogy minden vállalat adatokkal támassza alá állításait, vagy kártérítést ígérnek a környezet javára.

Franciaország nem engedi a kamu "karbonsemleges" reklámokat

Emmanuel Macron elnök, aki egy újabb ciklusra pályázik, szeretné megmutatni, hogy ötéves hivatali ideje alatt a környezetvédelmet szilárdan szem előtt tartotta.

A kormány csütörtökön a klíma- és rugalmassági törvény részeként rendeletet tett közzé a szén-dioxid-kompenzációval kapcsolatos nyilvánosságra hozatal szabályairól.

Eszerint a jövő évtől tilos lesz a termékeket “karbonsemlegesként” reklámozni anélkül, hogy az állítást dokumentummal alátámasztanák. Ez vonatkozik majd az interneten, a televízióban és a plakátokon megjelenő hirdetésekre.

A vállalatoknak tájékoztatást kell adniuk a termékekhez vagy szolgáltatásokhoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátásukról, a kezdeti gyártástól a termék eltávolításáig vagy újrahasznosítással történő átalakításáig.

Ezt a dokumentumot – amelyet a vállalat vagy a szolgáltatás weboldalán QR-kóddal közzétesznek – egyértelmű stratégiának kell kísérnie az üvegházhatású gázok kibocsátásának elkerülésére, illetve ennek hiányában csökkentésére vagy kompenzálására.

A “zöldrefestés” ellen

A rendelet célja, hogy “elősegítse az átláthatóságot a nyilvánosság felé, és megakadályozza a ‘zöldrefestés’ hatását” – írta a kormány a januári nyilvános konzultációról szóló jelentésében.

A kezdeményezést azonban olyan civil szervezetek bírálták, mint a CLCV fogyasztóvédelmi csoport, akik szerint a szöveg nem elég “ambiciózus”.

“Egy weboldalra vezető QR-kód elhelyezése nem elegendő. A kompenzációs intézkedésekre kifejezetten utalni kell ugyanazon a reklámon, és meg kell említeni, hogy minden termék üvegházhatású gázkibocsátást okoz.”

“Ellenkező esetben a nyilvánosság félreértelmezheti, és azt fogja hinni, hogy a szóban forgó terméknek semmilyen hatása nincs az éghajlatra” – mondta Lisa Faulet, a CLCV tudományos szóvivője az AFP-nek.

A klíma- és ellenállóképességi törvény a Polgári Klímaegyezményben (CCC) előterjesztett számos könnyítésből származik. Az eredeti cél az volt, hogy “tilos legyen mindenféle reklámban megemlíteni olyan termékeket, amelyekről ismert, hogy negatív hatást gyakorolnak a környezetre”.

A felhígított változatot a CCC egy szavazás során kifogásolta, amely arról szólt, hogy a kormány mennyire ültette át az egyezmény javaslatait a törvénybe. A 10-ből csak 2,6 pontot kapott a kívánt cél teljesítése szempontjából.

A reklámipar dühös reakcióját is kiváltotta.

Mielőtt az intézkedés törvényerőre emelkedett volna, több nem kormányzati szervezet már jogi lépéseket tett a reklámokban szereplő “zöld” ígéretek kérdésének kezelése érdekében.

Március elején a Greenpeace France, a Les Amis de la Terre France (A Föld Barátai), és a Notre Affaire à Tous (Mindenki ügye) “megtévesztő kereskedelmi gyakorlatok” miatt panaszt nyújtott be a TotalEnergies ellen, ujjal mutogatva a cég azon törekvésére, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon, és a gáznak a fosszilis tüzelőanyagok “legtisztább” formájaként való bemutatására.


Forrás: ClimeNews

HungaryEnglishGermanRomania