A legjobb energia az, amit nem használtunk el
A legjobb energia az, amit nem használtunk el

A legjobb energia az, amit nem használtunk el

“Általában véve biztos, hogy a legjobb energia az, amit nem használtunk el. Azzal nincs baj, nem kell kifizetni, nem kell megtermelni.”

Kis karbonlábnyom, hatékony energia megtakarítás – foglalhatjuk össze röviden az ajánlott írás lényegét. Fő erénye, hogy a telekválasztástól a szürke víz kezelésen keresztül a kis karbonlábnyomú anyagok felhasználásáig átgondolja mindazt, ami egy szerethető, gazdaságosan fenntartható otthon sajátja.

Egy leendő birtok- és háztulajdonost pincétől a padlásig, a telekválasztástól a falak árnyékolásáig végig kíséri mindazokon a kérdéseken, ahol döntéshelyzetbe kerül. Milyen anyagokat, mekkora tetőt és miből, milyen tájolást és építőanyagokat válasszon. A mai árak mellett nem könnyű választások ezek, azonban szerencsés helyzetben, egy részük kipróbált, hagyományos technológiákkal is megvalósíthatók.

A fenntarthatóságot nem lehet megvenni a Tüzépen, nem tartják a barkácsáruházban és nem is egy kiegészítő, amit a tervező bekapcsol a programjában és hirtelen zöld lesz tőle a ház.

A fenti, kiemelt gondolat egyben az ajánlott összeállítás lelke is, hiszen olyan környezetbarát megközelítést képvisel, ami minimalizálja a karbonkibocsátást. Rámutat, hogy a karbonsemleges megoldások, az alacsony karbonkibocsátású építőanyagok jelenthetik az egyetlen igazi megoldást.

Ezzel a szellemiséggel azonban olyan házban élhetünk életünk végéig, ami hosszú távon is, kis energiafelhasználással fenntartható.

“Ahhoz, hogy egy családi ház vagy társasház elérhesse BB-s energetikai minősítést meg kell felelnie a 81-100 kWh/négyzetméter fajlagos éves energiafogyasztásnak éves szinten. Az ennél is csekélyebb igényű és a közel nullás energiaigényű passzívházak még kedvezőbb energetikai tanúsítványt kaphatnak” – olvasható a Forbes cikkében.

Aki megteheti egészen, aki nem, az részben talál az írásban energiahatékony megoldásokat vagy gondolatébresztő ötleteket. Ezek egy része innovatív, drága, de hosszú távon alkalmas technológiákat jelent. Más részük, ahogy fentebb is jeleztük hagyományos, “józan paraszti ésszel” eredményez kisebb energiafelhasználást.

Az alternatív megoldások azonban feltétlenül előnyt élveznek minden most épülő vagy felújítandó háznál az elmúlt évtizedekben használt építőanyagokkal és építőipari megoldásokkal szemben. Erről tanúskodik számtalan éghajlatvédelmi szervezet munkája.

Az energiatakarékos, környezettudatos és fenntartható ház felépítését elemző összeállítás a Forbes.hu-n jelent meg. Izgalmas és informatív olvasmányélmény Szedlák Ádám tollából.

 

HungaryEnglishGermanRomaniaSpain