Veszélyben Németország klímasemlegességi céljai
Veszélyben Németország klímasemlegességi céljai

Veszélyben Németország klímasemlegességi céljai

A cseppfolyósított földgáz importja felemészti a Német Szövetségi Köztársaság széndioxid-kibocsátási keretének jelentős részét.

Veszélyben Németország klímasemlegességi céljai | ClimeNews
Forrás: Pixabay

A hírt, legújabb számításai alapján a Deutsche Umwelthilfe (DUH), a szövetségi köztársaság egyik legtekintélyesebb környezetvédelmi egyesülete adta közre.

A jelenlegi, 7 terminált elfoglaló cseppfolyósított földgázszállítási mennyiségekkel számolva 2,1 gigatonna. Ezzel a Párizsi Egyezmény szerinti karbonkibocsátási keret háromnegyedét használná el ezzel a projekttel Németország.

A szakemberek úgy látják, a tervezett 12 terminálra vonatkozó tervek azonban már teljesíthetetlenné teszik az amúgy is nehéz feladatok előtt álló német éghajlati célokat. A korábbi elképzelések között az szerepelt, hogy az ország 2043-ig felszámolja a fosszilis gázzal üzemeltetetett eszközök használatát. A jelenlegi változtatásokkal azonban lehetetlenné válik Németország 2045-re tervezett klímasemlegességi célja – figyelmeztet a DUH.

A DUH több, mint 40 éve vesz részt az éghajlatvédelem ellenőrzésében, jelenleg is több eljárást folytat különböző cégek ellen a fogyasztók megtévesztése és greenwashing miatt.

Mint emlékezetes, Németország klímavédelmi tervében az szerepel, hogy a 2014-es kibocsátási értékeket 40 százalékkal kell csökkennie a kitűzött határidőig. A legnagyobb elvárás a villamosenergia-előállítóira nehezedik. Az általuk kibocsátott mennyiségeknek 2030-ra felére kell csökkenteni. Ez tulajdonképpen csak a széntüzelésű erőművek leszerelésével valósulhat meg.

A NewClimate Institute, a Greenpeace megbízásából készült tanulmány szerint a 1,5 fokos cél eléréséhez 2030-ig klímasemlegesnek kell lenni a németországi villamosenergia-termelésnek, és be kellene fejezni a megújuló energiákra való átállást – derül ki a Deutsche Welle összeállításából.

A második nagy terület, ahol a szakértők sürgős és rendkívül gyors változtatásokat sürgetnek az az ipar. Az üvegházhatású gázok kibocsátásában élen járó vállalatok képesek azokat az eredményeket hozni, amelyekkel tetemes csökkentések érhetők el. Ezen felül a közlekedés, az nagyipari állattartás és a mezőgazdaság környezetbarát lépéseivel látszik elérhetőnek a tervezett klímacélok megvalósítása.

A kezdetektől problémát okoz azonban, hogy a német klímavédelmi tervből hiányoztak a végrehajtáshoz szükséges konkrét intézkedések, és a tervek sokszor mindössze iránymutatásként voltak jelen.

A másik nehézséget az okozta, hogy az előzetes számítások alapján a megvalósításhoz azonnali lépésekkel, jóval következetesebb és szigorúbb megszorítási csomagokkal kellett volna előállni. Így a program sokat veszített cselekvési idejéből, amely a “kellemesebb” átállás lehetőségét biztosította volna.

Kováts Andrea
Forrás: duh.de, dw.com

HungaryEnglishGermanRomaniaSpain