Karbonsemleges Vállalat

Karbonsemleges Vállalat

Nagy hatású klímakompenzációs lehetőségeket nyújtunk ügyfeleinknek

Nulladik lépés

Amikor cégét karbonsemlegessé teszi, nem csak Magyarország klímavédelmi törekvéseihez járul hozzá, hanem jó célra költve csökkenti extraprofitját egy több évtizedes múlttal rendelkező éghajlatvédelmi szervezet tagjaként. A karbonsemlegesítés egyszerű Felelős vagyok a családomért, a szakmai jelenlétemért,...
Tovább >> "Nulladik lépés"

Első lépés

A karbonlábnyom csökkentése A karbonlábnyom az egy esztendő alatt a légkörbe juttatott üvegházhatású gáz mennyisége. Akár egyetlen ember életmódja alapján jön létre, akár egy termék életciklusában közvetetten vagy közvetlenül jut a levegőbe, bármilyen tevékenység esetén...
Tovább >> "Első lépés"

Második lépés

Kapcsolódás karbonsemlegesítési kampányokhoz A karbonlábnyom csökkentés első lépései a legegyszerűbbek. Az eredmények gyorsan érkeznek, elérhető közelségben vannak, szinte „láthatatlan” energiahatékonysági kezdeményezésekkel és döntésekkel könnyen megvalósíthatók. Mint minden egyéni és üzleti területen azonban további célokra és...
Tovább >> "Második lépés"

Hitelesítés

Ha vannak kérdései vagy konkrét ajánlatot kér, a Kapcsolat menü pontra kattintva egyeztetni tudja kollégánkkal a további teendőket. A hitelesítés, a tanúsítvány kiállításának folyamata Kiszámolhatja Ön vagy kollégája az ingyenesen használható kalkulátor segítségével a várható...
Tovább >> "Hitelesítés"
Nulladik lépés | Karbonsemleges Vállalat

Nulladik lépés

Amikor cégét karbonsemlegessé teszi, nem csak Magyarország klímavédelmi törekvéseihez járul hozzá, hanem jó célra költve csökkenti extraprofitját egy több évtizedes múlttal rendelkező éghajlatvédelmi szervezet tagjaként.

A karbonsemlegesítés egyszerű

Nulladik lépés | Karbonsemleges Vállalat

Felelős vagyok a családomért, a szakmai jelenlétemért, a környezetemért, de még azokért a tetteimért is, amelyeknek következményei egyelőre nem beláthatóak.

Ön egy vállalat vezetőjeként hihetetlen cselekvési térrel rendelkezik, amely családok százaira, ezreire vagy tízezreire van közvetlen vagy közvetett hatással.

Ön és én a saját döntési szintünkön cselekszünk minden nap és kerülünk olyan választások elé, amely – sok más eredmény mellett – az ökológiai fennmaradást célozza. Egy önkéntes karbonsemlegesítési projektben való részvétel az én részemről apró karbonlábnyomot tesz semlegessé, de az Ön kompetenciája olyan hatással lehet, amelyet most még felmérni sem lehet.

Nem tudhatjuk, hogy a későbbiekben melyikünk helyzete kerül egy pillangó-effektussal nagyobb hatással a jövőnk alakításában, de most az Ön kezében nagyobb erő összpontosul. Kérem, tegyen azért, hogy ne kerüljünk kényszerhelyzetekbe, ne legyen igaza azoknak a jóslatoknak, amelyek gazdasági és ökológiai összeomlást prognosztizálnak.

A karbonsemlegesvallalat.bocs.eu egy olyan éghajlatvédelmi kezdeményezés, amely megoldásokat kínál.

Hatalmas a felelősségünk, és a valódi körülményeket és változásokat Ön nálam jobban ismerheti.

Ha részt kíván venni egy éghajlatvédelmi szervezet nemzetközi tanúsítvánnyal rendelkező, hitelesített, önkéntes karbonsemlegesítési projektjében, kérem keressen!

Amit én tudok kínálni Önnek, hogy olyan szakemberekkel kapcsolom össze, akik

 • ki tudják számolni az Ön vállalatának karbonlábnyomát, és
 • a piaci vagy pályázati szempontból szükséges önkéntes karbonkredit vásárlás mértékét,
 • képesek bevonni a vállalatát egy átlátható, egyszerű, nyilvános, online, ellenőrizhető és jól kommunikálható karbonsemlegesítési programba, majd
 • a vállalati kommunikációjához információkat, háttéranyagokat biztosítani, szükséges esetén iparágához, illetve célcsoportjára szabottan elkészíteni azokat Önnek.

Az így születő eredmények ténylegesen megtörténő karbonsemlegesítési programok, amelyek hosszú távon eredményeznek hatékony akciókat. Az ebben való részvétel biztosítja, hogy vállalata nevét ezekkel összekapcsolják, és a ténylegesen zöld-cselekvők között tartják számon. Ezt ma már a partnerei, munkavállalói és a fogyasztók is elvárják.

Egyre több cég tünteti fel a havi kereseti papíron, hogy dolgozója munkavégzése mekkora karbonlábnyommal jár. Ezek és ehhez hasonló apró lépésekkel lesz egyre több ponton jelen életünkben az egyéni felelősség és annak lenyomata élhető környezetünk iránt.

Számtalan sikeres karbonsemlegesítési projektben lehettünk partnerek, de ehhez szükséges az a döntése, annak belátása, hogy ez nem egy újabb kiadás(!), hanem befektetés, ahol az eszközök széles tárházából választhatja ki a legmegfelelőbbet. A választható projektekben ugyan az a karbonkredit értéke, és mind megfelel a fenntarthatóság szempontjának.

Ennek az Ön esetében lehet szükséges és önkéntes mértéke. Ez ügyben szakembereink tudnak válaszokkal szolgálni, hogy az Ön vállalata számára milyen arány a legmegfelelőbb.

A hosszú és rövid távú célokon túl érdemes mérlegelni rövid és hosszú távú céljait, és nem utolsó sorban a karbonkibocsátási terveit.

Örülnék, ha megkönnyíthetnénk a karbonsemlegesítési feladatait, hogy Ön továbbra is vállalkozásának céljaival és tennivalóival foglalkozhasson!

Tovább az Első lépéshez >>

Első lépés

A karbonlábnyom csökkentése

A karbonlábnyom az egy esztendő alatt a légkörbe juttatott üvegházhatású gáz mennyisége. Akár egyetlen ember életmódja alapján jön létre, akár egy termék életciklusában közvetetten vagy közvetlenül jut a levegőbe, bármilyen tevékenység esetén – mérhető. Lentebb mutatjuk karbonlábnyom kalkulátorunkat is. Próbálja ki!

Első lépés - karbonlábnyom számítás, karbonlábnyom kalkulátor
Forrás: Pixabay

A karbonkibocsátás az összes üvegházhatású gáz kibocsátást jelenti. Létrejötte alapján tudjuk tevékenység-típusokra, iparágra, földrajzi területre stb. is értelmezni, de végső soron a Föld egészének éghajlatváltozására van hatással.

A „Cselekedj lokálisan, gondolkodj globálisan” elvet követve a karbonsemlegesítés első lépései a helyi szinthez köthetők, azaz az egyéni, vállalati felelősségre építve valósulnak meg. Nem elég azonban meglépni ezeket, roppant fontos, hogy hiteles, látható igazolás is készüljön róla.

A helyileg hozott döntésekről az abban résztvevő dolgozók hiteles információt kaphatnak arról, hogy vállalatuk tevékeny részt vállal a fenntartható értékek szerint működő munkahelyük kialakításában. Ennek hatására maguk is szívesebben hoznak ökológiai szempontból felelős, kisebb karbonlábnyommal járó döntéseket a munkahelyükön és lakókörnyezetükben.

A cselekvés helyi terei után azonban további lépéseket sürget a karbonsemlegesítés szükségessége és önkéntes igénye. Így kerülnek fókuszba azok a projektek, amelyekben karbonkreditek vásárlásával érhetők el. Akár a korábbi beruházásoknál nagyobb hatásfokú kezdeményezések, amelyekkel lehetőség nyílik további, auditált, karbonsemlegesítési programokban való részvételre.

Karbonlábnyom (carbon footprint) számítás

A vállalatok számára készített karbonlábnyom számítás komplex képet nyújt a vállalat károsanyagkibocsátásaink minden területéről. Az üvegházhatású gázok közvetett és közvetlen kibocsátását tartalmazó tanulmány fejlesztési tervek alapja és hivatalosan használható beszámoló is egyben. Az igazolás alkalmas kormányzati vagy ágazati adatszolgáltatáshoz, hazai vagy nemzetközi pályázathoz és az üzleti partnerek számára egyaránt.

A karbonsemlegesítés során kerül sor karbonkreditek vásárlására, azaz a karbonsemlegesítési projektekben való részvételre, utólagos támogatására. Ezek minősége és hitelessége a garancia arra, hogy valódi karbonkibocsátás csökkentés történik.

Ingyenes karbonlábnyom kalkulátor

Az első lépés legtöbbször az, amikor azzal szembesülünk, hogy mekkora karbonlábnyoma, erőforrásszükséglete van a legegyszerűbb tevékenységünknek is. Ez az a pont, ami sokakat cselekvésre, változtatások bevezetésére ösztönöz.

Tapasztalatok szerint, minél egyszerűbb a kapcsolatfelvétel, minél korábban készülnek el az első számítások és a karbonsemlegesítési terv, annál kézenfekvőbb megoldás az önkéntes karbonkreditek vásárlása.

Az auditált programokban való részvétel nyilvános és nyomon követhető.


 

<< Vissza a Nulladik lépéshez | Tovább a Második lépéshez >>

Második lépés | Karbonsemleges Vállalat

Második lépés

Kapcsolódás karbonsemlegesítési kampányokhoz

A karbonlábnyom csökkentés első lépései a legegyszerűbbek. Az eredmények gyorsan érkeznek, elérhető közelségben vannak, szinte „láthatatlan” energiahatékonysági kezdeményezésekkel és döntésekkel könnyen megvalósíthatók.

Mint minden egyéni és üzleti területen azonban további célokra és mérhető eredményekre van szükség. Ezek az elvárt (szükséges) vagy elképzelt (önkéntes) karbonlábnyom-csökkentési célkitűzések rendszeres felülvizsgálattal megvalósíthatók.

Iparáganként, termékekként, szolgáltatásonként változó, hogy a további kibocsátás-semlegesítés megoldható-e helyben alkalmazott eszközökkel. A karbon-neutralizálásra elfogadott és támogatott megoldás egy már meglévő, minősített megújuló programhoz való csatlakozás.

Az így megvalósuló kampányok eredményei auditált kibocsátáscsökkenést jelentenek a benne résztvevő partnerek számára, a mérhető karbonegységek pedig tételes elszámolást tesznek lehetővé. Nemzetközileg elfogadott szabvány garantálja, hogy valóban megtörtént, és nem csupán greenwashing történt, melyekre egyre kiélezettebben figyelnek a nemzetközi zöld szervezetek és a média.

A zöld beruházások, az üvegházhatású gázok csökkentése, megújuló energia használata, kisközösségek helyi életterének és megélhetésének megóvása… hosszú lenne felsorolni azokat a lehetőségeket, amelyek nyitottak azok számára, akik szükségből vagy önként vesznek részt karbonsemlegesítési projektekben.

A megfelelő akciók kiválasztásáról, előnyeiről és hátrányairól a nemzetközi tudományos társaságokban dolgozó szakemberek tudnak hiteles és személyre szabott információval szolgálni. Sok éve az önkéntes karbonpiac meghatározó szereplője, az OurOffset. Munktársaik tapasztalatai és partnerei jelentik a garanciát arra, hogy ennél a nonprofit szervezetnél auditált módon történik a karbonkreditek nyilvántartása és felhasználása.

Második lépés | Karbonsemleges Vállalat
Forrás: Pixabay

A sikertörténeteink között, több mint száz partner szerepel, akik nálunk regisztráltak különböző éghajlat-politikai projektben való részvételre. Ezek tartalma alapvetően négy típusba sorolhatók:

 • megújuló energia,
 • közösségi projektek,
 • hulladékot energiává alakító programok és
 • természet-alapú megoldások.

A gyűjtőkategóriákon belül kipróbált és pontos számításokkal igazolt karbonsemlegesítési programok valósultak meg.

Tudjon meg többet, hogy pontos képet kapjon a karbonsemlegesítés nyilvántartásáról!

 

<< Vissza az Első lépéshez | Tovább a Hitelesítéshez >>

Hitelesítés

Ha vannak kérdései vagy konkrét ajánlatot kér, a Kapcsolat menü pontra kattintva egyeztetni tudja kollégánkkal a további teendőket.

A hitelesítés, a tanúsítvány kiállításának folyamata

Kiszámolhatja Ön vagy kollégája az ingyenesen használható kalkulátor segítségével a várható karbonsemlegesítésre váró ÜHG kibocsátás mennyiségét. Amennyiben nem kívánja igénybe venni ezt a szolgáltatást szakembereink elvégzik.

Adatgyűjtés és számítás

Az adatbekérő lapokon a szükséges adatok ismeretében, és helyszíni bejárással elkészül az a tanulmány, amely alapján sor kerülhet vállalata, szolgáltatása, rendezvénye stb. karbonsemlegesítésére.

Az értékeket grafikonokon is elemzik. Például az elektromos áram és gáz fogyasztásra, járműhasználatra, logisztikai megoldásokra, kiküldetésekre, hulladékfeldolgozás  módjára, a dolgozók munkába járásának költségére vagy éppen a hűtőrendszerek üzemeltetésére csökkentési programok készülnek. Ezek racionalizálásával, átszervezésével alacsonyabb értékek születnek vagy más megoldással váltják ki a korábbi gyakorlatot.

Helyi kibocsátáscsökkenés és karbonkredit vásárlás

A szóba jöhető beruházások köre rendkívül változatos. Egy dolgozói zuhanyzó és bicikliparkoló kialakítása, a home office együttműködési rendszerek kiépítésétől a napenergia, szélturbinák működtetésében való részvételig, esetleg erdővédelmi programokig terjed.

(A legújabb eredmények szerint,  utóbbi karbonkredit számítása bonyolultabb, mint a szakma korábban gondolta. Speciálisabb feltételekhez kötött, és egyedi számításokat igényel a karbonkreditek jóváírása. Előnyeiről és hátrányairól szakértőink pontos elemzéseket vagy szakvéleményt adnak.)

A hitelesítési feltételek teljesítése

A projekteknek meg kell felelniük egy sor szigorú feltételnek, melyek azt tanúsítják, hogy létrejöhetett és valóban megvalósult a tervezett eredmény. Az egyik legfontosabb például az addicionalitás, azaz, hogy a karbonkreditek felhasználása nélkül a projekt nem valósulhatott volna meg.

Nyilvántartásba vétel

A számítások és teljesítés után történik a nyilvántartásba vétel annak egyértelmű adataival, és hozzáférhető, ellenőrizhető módon történő  közzétételével. Ezt a feladatot a regisztrációt végző szervet biztosítja.

Ennek visszakereshető, beazonosítható módon kell történnie. Így minden egyes kreditnek van:

 • előállítója,
 • tulajdonosa,
 • sorszáma,
 • a tevékenység jellegének megfelelően típusa,
 • minősítése és
 • független, tanúsítást végző szervezet által kiállított tanúsítványa.

Az önkéntes kreditek megvásárlója számára ily módon:

 • biztosított a karbonsemleges, azaz a rentábilis, hosszú távú működést,
 • jól kommunikálható reklámértéke van,
 • cég hitelességét elkötelezettségét tükrözi a fenntarthatóság ügye mellett,
 • növeli a dolgozói és vásárlói elkötelezettséget,
 • üzleti partnerei hosszú távon számíthatnak rá, hiszen megfelel az újabb előírásoknak.

A zöld projektek számára:

 • finanszírozási forrást jelent,
 • azok folyamatos működését teszi lehetővé,
 • amely a globális felmelegedést egy választott területen képes lassítani,
 • így a bolygó egyes területeinek élhetősége, és ahhoz kapcsolódó kedvezőtlen folyamatokat (termőterületek eltűnése, ivóvízellátási problémák, munkahelyek megszűnéséből adódó elvándorlás, tengerszint emelkedése stb.) képes lassítani vagy megállítani.

A hitelesítési cél teljesül

Karbonkreditek „nyugdíjazása” azaz forgalomból való kivonása akkor történik, amikor megjárta „életútját”, teljesítette azt a célt, amiért megszületett: megvalósította és meghozta várt eredményét. Konkrétan, amikor 1 tonna kibocsátott CO2eq káros anyag kivonása a légkörből vagy ennek megelőzése megtörtént. Ezt visszavonhatatlanul bekerül a nyilvántartó cég regisztrációs adatbázisába.

A fenntartható működés záloga

A karbonsemlegesség az ökológiai fenntarthatóság megkerülhetetlen eleme.

(Rampasek László A.)

A vállalatok működése során előbb-utóbb olyan karbonkibocsátási többlet mutatkozik, amely szükségessé teszi azok neutralizálását. A gazdasági válságok hullámként érik el a vállalkozásokat. Ennek megelőzésére a valódi semlegesítési projektekbe való befektetéssel elérhető a kötelező, és az önkéntes karbonsemlegesítés.

Karbonsemlegesítés lépései - Hitelesítés
Forrás: Pixabay

További információk:

 • Ha a hitelesítés szakmai lépéseiről, a tudományos hátteréről, az újonnan csatlakozott partnerek listájáról és a nyilvántartó rendszerről szeretne információt: OurOffset.com
 • Amennyiben a klímapolitika aktualitásairól keres információkat: ClimeNews.com.
 • Ami a globális problémákat érinti a túlnépesedéstől a karbonsemlegesítésig: BOCS.eu.

 

<< Vissza a Második lépéshez | Tovább a Hírekhez >>

HungaryEnglishGermanRomaniaSpain