carbon-neutral-company-Climate-Active_w760

„A jövő nem fogja jóvátenni, amit te a jelenben elmulasztasz.”


(Albert Schweitzer)

Csatlakozzon a fenntartható, auditált karbonsemleges-vállalatcsoporthoz.
A fenntartható, auditált karbonsemleges-vállalatcsoport hírlevele.

Tisztelt Vállalatvezető!

cropped-favikon_KV_dh5hth.png
Az elkövetkező hónapokban olyan lehetőségek, pályázatok nyílhatnak meg a mikro-, kis- és középvállalkozások előtt, amelyek energiatakarékossági beruházásokat támogatnak. Ez egyben azt is jelenti, hogy a korábban erre szánt, önerős források további fejlesztésekre fordíthatók.

Ez nem csupán lehetőség, hanem piaci kényszer is. Nem csak előny, hanem feltétel pályázati részvétel, együttműködési megállapodás, beszállítói tender elbírálásakor, hogy a korábbiakban hány százalékos karbonlábnyom-csökkentés történt.
Nem csak előnyt jelent, hanem feltétele egy pályázati részvételnek, együttműködési megállapodásnak, beszállítói tender előnyös elbírálásának az, hogy a korábbiakban hány százalékos karbonlábnyom-csökkentés történt.
Így lehet, sőt kell „nagyot álmodni” azaz az energetikai pályázatok által hozzáférhető támogatások jóvoltából megmaradt önerőt további fejlesztésekre fordítani, a vállalat méretéhez képest olyan nagyságrendben, amelyek a valóban zöld márkaépítésben is szerepet kapnak.
Az ÜHG ( üvegházhatású gázok) ökológiai hatását alig néhányan tagadják, mégis néhány vállalat olyan ellentmondásos kampányokra költ, amelyek inkább a fogyasztókra gyakorol közérzeti hatást, semmint valódi eredményekkel kecsegtet.
A közösségi csatornákon azonban hamar bírálni kezdik ezeket, és rávilágítanak a greenwashingra, azaz a hamis zöld kampányra.

Milyen lépések vezetnek a karbonsemlegesítésig, és
milyen dezinformációba ütközhet?
 1. A kibocsátáscsökkentés még nem karbonsemlegesítés
Általában elmondható, hogy az energia megtakarítást célzó beruházásokkal jó, sőt, nagyon jó, de nem elégséges ökolábnyom csökkentés érhető el. Ilyen
 • a napelemparkok vagy -egységek kiépítése,
 • a szelektív gyűjtés és hulladék megsemmisítés,
 • a munkáltató utaztatása helyett részleges vagy teljes home office bevezetése,
 • a munkába járást támogató, alternatív közlekedési eszközök használatának támogatása,
 • elektromos autók beszerzése és töltőállomások üzemeltetése,
 • a környezetbarát munkaruha és irodai eszközök használata,
 • a parkolók és zöld területek fásítása, a fűnyírás elhagyása, a vizes élőhelyek megtartása,
 • az étkeztetésekben karbonsemleges, helyi termékek felhasználása,
hogy csak néhányat említsünk. Ezek olyan kezdeményezések, amelyek minden vállalkozás karbonkibocsátását csökkentik, azonban az ágazat, a vállalat mérete és a működés jellegéből adódóan kevesen érik el csak ezekkel a beruházásokkal a teljes karbonsemlegességet.

 1. Zöld kampány, carbon-neutral minősítés, greenwashing
Nem számít karbonsemlegesnek az a zöld kezdeményezés, amely például
 • teljes egészében a vásárlókra terheli a kibocsátáscsökkentést,
 • kihelyezi a kibocsátás helyét vagy karbonkvóta átcsoportosításával teljesíti az előírt számokat,
 • kizárólag túl hosszú futamidejű és bizonytalan kimenetű projekteket támogat,
 • nem a termék, esemény, rendezvény, művelet, gyártás stb. teljes (élet)ciklusával számol.
Egy szakértőnkkel felmért, karbonlábnyom-csökkentési tervén dolgozó vállalat nálunk ahhoz is teljes körű támogatást kap, hogy auditált karbonsemlegesítési programban vegyen részt.


 1. Karbonsemlegesség és márkaépítés
A hiteles, ökotudatos vállalati működés a partneri, a munkavállalói és a vásárlói lojalitást erősíti, és ezeknek az információknak egyre nagyobb a társadalmi lefedettsége. Már általános iskolában tanulják a gyerekek, és mesélik otthon a szüleiknek azokat az összefüggéseket, amelyet egykor az egyetemeken tanítottak vagy szakértői viták tárgya volt.
Amit sokan elméletnek hittek, abból valóság lett, beköltözött az otthonainkba és a hétköznapjainkba. Vállalati szinten és léptékben azonban van lehetőség olyan kezdeményezések megvalósításárra, amelyek képesek javítani az elkövetkezendő évtizedek életminőségét.
Minden iskolás gyerek tudja, hogy
 • nem létezik csak önmagában kialakuló időjárási körülmény, a Föld minden pontja érintett egy-egy változás generálásában, de következményeiben egészen biztosan,
 • az élelmiszerek utaztatása globális következményekkel jár,
 • a rosszul megválasztott csomagolásnak köszönhetően a mikroműanyag mindenütt megtalálható, és károsítja az élővilágot, az élelmiszereinket,
 • létezik klímaszorongás, de a mentálisan egészséges válasz a felelős klímacselekvés, amely akár abból is állhat, hogy egy-egy termékre nemet mond.
A gyerekeink hajlandók változtatni fogyasztói szokásaikon a jövőjük érdekében. Segítsünk nekik, támogassuk őket a helyi cselekvési szintünkön és lehetőségeinkkel. Ne a gyermekeink és unokáink terhére takarékoskodjunk, amikor zöld döntéseket hozunk vagy halasztunk el!
Gondolkodjunk közösen, az Ön vállalata miként tehet azért, hogy az energiaválság kezeléséhez is támogatást kapjon és auditált karbonkreditekkel is gazdagodjon!


Üdvözlettel:
k_andrea
Kováts Andrea
fenntarthatósági szakértő
BOCS Civilizációtervezés Alapítvány
Email: [email protected]
Telefon: +36203981552