carbon-neutral-company-Climate-Active_w760

„A mennyiségi és minőségi változásoknak összehangoltnak,szabályozottnak kellene lennie.


Az öncélú növekedés összeomlást eredményez.”


(Hajnal Klára)

Csatlakozzon a fenntartható, auditált karbonsemleges-vállalatcsoporthoz!
A fenntartható, auditált karbonsemleges-vállalatcsoport hírlevele.

Tisztelt Vállalatvezető!

cropped-favikon_KV_dh5hth.png
2022-ben már nincs vállalat, amely ne lett volna részese valamilyen karboncsökkentési-projektnek. A vállalati fejlesztések új platformokon futnak, ezek hatásai begyűrűznek a tervezés és a működés minden területére. Elsődleges cél lett az energiahatékonyság, gazdaságos technológiák alkalmazása, a nyersanyag minimalizálása, a szállítási útvonalak optimalizálása – azaz a karbonlábnyom-csökkentés.

Az energiaválság okozta sokk után a fenntarthatósági jelentések nem csupán a cégek weboldalának legalján árválkodó linket jelentik, és nem elég, ha elavult összehasonlításokat, értékeket és statisztikákat közölnek. Az elfogadott, auditált kibocsátás-csökkentés egy klímavédelmi szervezet igazolásával lesz hiteles.

Ez a korábbiaknál tudatosabb, átfogóbb és gyorsabb információgyűjtést igénylő karbonlábnyom méréssel kezdődik. Ha ehhez egy éghajlatvédelmi szervezetet választ partnernek, gyors és hatékony adatgyűjtéssel kap azonnali eredményeket. (Amennyiben többet szeretne megtudni erről, kattintson ide.)

Így születnek az egykori, növekedésre fókuszáló vállalati gondolkodás helyett, az új értékek mentén tervezett gazdasági és pénzügyi fejlesztések. 2022-ben már nem üres lózung, hogy személyes és vállalati döntéseinkkel magunk is visszafordíthatjuk a Föld kedvezőtlen éghajlati változásait. A fogyasztók és üzleti partnerek egyre több esetben egy vállalatot környezetvédelmi attitűdje alapján értékelnek.

Milyen előnyökkel jár egy hiteles fenntarthatósági jelentés? (Erre is választ adunk, ha ide kattint.)

Az ilyen irányú fejlesztéseknek nyilvánosságot kell kapnia, de óvakodjunk a geenwashingtól! Az auditált mérés után a vállalat, termék, szolgáltatás, weboldal stb. igazolást és jogosultságot kap a megfelelő védjegy használatára.

A megtévesztő zöld marketing célja, hogy meggyőzze a közvéleményt arról, hogy adott termék, szolgáltatás, rendezvény stb. környezetbarát – holott nem az. Akik ezt az utat, a greenwashing stratégiáját választják átmenetileg nagyobb előnyre tehetnek szert, azonban a megfigyelők reális helyzetértékelése és mérlegelése után a fogyasztók és a partnerek annál nagyobb pszichológiai ellenállásával kell számolniuk. Nem beszélve arról, hogy Magyarországon előadássorozat zajlik a greenwashingról.

Mutatok egy szerény példát az arányos célok és kommunikáció módszerére. Ebben az esetben a karbonlábnyom-számítás után, egyetlen lépéssel a rendezvény karbonsemlegessé tehető. Lássuk!

A PécsLit egy tudatosan építkező, évi egyszeri, egy hétig tartó rendezvénysorozat. A szervezők célja, hogy a fesztivál hivatalosan is Magyarország legzöldebb fesztiválja legyen. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján közönségük már most kevesebb hulladékot termel, mint más hasonló programok résztvevői.

A helyszínen csomagolásmentes termékeket kínálnak, nincs hulladék. Az előadók utaztatását, a teremhasználatot, a hirdetés karbonlábnyomát stb. optimalizálják, együttműködéseik megválasztásakor előnyben részesítik a kis karbonkibocsátású partnereket és megoldásokat.

A fenti „kis lépések” módszerével karbonsemlegesíthető egy vállalat, fesztivál, termék, szolgáltatás, honlap stb. Jó példa a MÜBSE, amely közös együttműködésünk eredményeként 2021-től karbonsemleges lett.

Legyen Ön is tagja karbonsemlegességre törekvő közösségünknek!

Üdvözlettel:
k_andrea
Kováts Andrea
fenntarthatósági szakértő
BOCS Civilizációtervezés Alapítvány
Email: andrea@bocs.cf
Telefon: +36203981552