carbon-neutral-company-Climate-Active_w760

„A jövő nem fogja jóvátenni, amit te a jelenben elmulasztasz.”


(Albert Schweitzer)

Tisztelt Vállalatvezető!

cropped-favikon_KV_dh5hth.png
Nyáron több időt töltünk családunkkal, gyermekeinkkel, közben ha akarjuk, ha nem fél füllel halljuk a napi sajtóban a klímaváltozás híreit, amelyek már nem csak „másoknál”, hanem nálunk is éreztetik hatásukat.

A gyermekeimre, unokáimra és dédunokáimra élhető világot szeretnék hagyni. Mind így vagyunk ezzel. Miért ne tegyünk ezért, ha módunkban áll tenni érte?

Nehézségek mindig lesznek. Idén bőven kaptunk belőle. Legyen téma a háború, a COVID, a magas energia díjak, a benzin ár, a KATA vagy egyéb társadalmi és piaci változások – kifogásaink mindig lehetnek, amiért nem MOST cselekszünk.

Számtalan döntést NEM várnak el tőlünk. Sem a munkahelyünkön, sem a családban – de ha mégis megengedjük magunknak, hogy rendszerben gondolkodva, a hétköznapok fölé emelkedve tekintsünk környezetünkre, más döntéseket hoznánk, olyanokat, amelyek később felértékelődnek.
Utólag derül ki, hogy előre mutatók, innovatívok, mások, mint amit a korszellembe ágyazva a többiek körülöttünk tettek. Ezek a döntések emelnek fel olyan vezetőkké és magánemberekké, akikre később példaként gondolnak.

A környezet védelme önmagában csupasz fogalom. Számtalan helyen olvasunk róla olyan kontextusban, ahol tulajdonképpen nincs jelentése. Mégis úgy tűnik, hogy a tényleges környezetvédelmen múlik jövőnk biztonsága.

Abban a világban fognak élni a gyermekeink, unokáink és dédunokáink, amelyet most építünk vagy bontunk, óvunk vagy elhasználunk, amiért teszünk vagy XIX. századi gondolkodással visszaélünk vele, és úgy nézünk rá, mint amiből „kiemelkedtünk”.

Nem akarok vészharangot kongatni, mert vállalatvezetőként racionális érvekre, számokra, havi és éves eredményekre van szüksége. Én azt látom a táblázatokból, oszlop- és kördiagramokból, történelmi tanulmányaimból, hogy olyan változás közben élünk, ahol nem lehetünk rövidlátóak.

A változások során van, ami majd elkopik, szükségtelenné válik, van ami felértékelődik és élhető marad. A tudomány, a piac és a társadalom új igényekkel áll elő, és új megoldásokra tart igényt. Ezeket általában kevés szerencsés látja előre, csak azok, akik a következő időszak nyertesei lesznek.
Mindig lesz olyan napi teendő, probléma és feladat, ami kitakarja a legfontosabb célokat, és nem látjuk a fától az erdőt. Egy jó vezető azonban tudja, hogy azért került pozícióba, azért sikeres, mert másképp értelmezi a statisztikákat, más perspektívában lát, mint sokan mások körülötte. Olyan összefüggéseket is lát, amit sokan nem. Ezért is szánt időt rá, hogy levelemet elolvassa.

A karbonsemlegességgel, megfelelő méretű és minőségű zöld programokkal hatalmas lépések érhetők el a sikeres jövő építésében.
A karbonsemlegesség azt jelenti, hogy egy cég a tevékenysége során a lehető legkisebbre csökkenti a karbonlábnyomát, és az ezen felüli értékeket hiteles zöld projektekből származó karbonkreditekkel ellentételezi. Megújuló energiát, megfelelő hulladékgazdálkodási technológiákat használ stb.

A klíma stabilizálásáért az elkövetkezendő években rengeteget kell tennünk, de ehhez nem elég az egyének és civilek környezettudatos akciója. Ehhez nagyvállalati döntésekre van szükség. A valódi nagy szereplők jó példái és jó gyakorlatai adhatnak új minőséget és nívót a piacok működésének.

Egy új piaci működés esélyt adhat az iparágaknak. Egy új vállalati gondolkodás bizalmat teremthet az egyén jövőjének. Egy új szemléletű működés gyermekeink és unokáink jövője.

Köszönöm, hogy elolvasta soraimat! A karbonlábnyom mérésről, kibocsátás csökkentésről és semlegesítés lépéseiről a karbonsemlegesvallalat.bocs.eu oldalon olvashat. Az alábbi telefonszámon vagy email címen egyéni ajánlatokat kínálunk, amely az energiarendszerek átalakítását célozzák és projekteket kínálunk a klímaváltozás kezelésére.

További jó munkát és környezettudatos döntéseket kívánok!


Üdvözlettel:
k_andrea
Kováts Andrea
fenntarthatósági szakértő
BOCS Civilizációtervezés Alapítvány
Email: [email protected]
Telefon: +36203981552