carbon-neutral-company-Climate-Active_w760

„A jövő nem fogja jóvátenni, amit te a jelenben elmulasztasz.”


(Albert Schweitzer)

Tisztelt Vállalatvezető!

cropped-favikon_KV_dh5hth.png
Amikor ezt a levelemet olvassa, már ismeri cégfilozófiánkat, a karbonlábnyom-számítás, -csökkentés és -semlegesítés menetét és híreink között találkozott hazai és nemzetközi jó gyakorlatokkal, kezdeményezésekkel.
Ha beszéltünk már, és megtette a szükséges lépéseket a fenti folyamatban, akkor engedje meg, hogy gratuláljak. Kívánom, hogy minél több sikert érjen el a CÉL-hoz vezető úton. Ha még nem beszéltünk, kérem, gondoljuk végig együtt, mi hiányzik, hogy megtegye az első lépéseket.

A nulladik lépés: a karbonsemlegesítés, miért ÉRTÉK?
 1. Fenntarthatóság és környezetbarát működés az egyik legerősebb hívószó a fogyasztók és partnerek felé. Aki képviseli ezeket az értékeket, az számít haladó gondolkodásúnak, előrelátónak és jövőbe tekintőnek. Ez korábban nem volt ennyire átlátható.
 2. Aki csak a legszükségesebb, látszat döntéseket hozza az ökológiai lábnyoma csökkentése érdekében – időt nyer, de a karbonkreditek árának növekedésével jóval költségesebb, drágább döntést hoz.
 3. Jó befektetés a profitot ilyen jellegű beruházásra fordítani, hiszen aki ezt teszi „vonatjegyet vált”, hogy ne „potyautasa” legyen a jelen gazdasági és ökológiai folyamatoknak.
Az első lépés: mérések, helyi csökkentési megoldások
 1. A tervezéshez szükséges tudnia, hogy aktuális és későbbi tervei milyen karbonlábnyomot eredményeznek.
 2. Ismernie kell, hogy működése, terméke, szolgáltatása milyen eloszlásban, módon, mekkora mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátással jár.
 3. Ezek az adatok teszik átláthatóvá, hogy a kibocsátás helyén ebből mennyi csökkenthető vagy megszüntethető.
A második lépés: auditált eredmények
 1. Az első eredmények akár támogatott technológiai, szervezési lépésekkel is elérhetők, de a legfontosabb elvárás velük szemben, hogy ne látszat intézkedések legyenek.
 2. A greenwashinggal és annak időzített bombaként terjedő jelenlétével korábbi hírlevelekben és az oldalunkon mi, és sokan mások is foglalkoznak, népszerű botránytéma.
 3. Ha helyben nem valósítható meg a szükséges mennyiségű karbonkibocsátást csökkentő intézkedés, akkor a megújuló energia, közösségi és természet-alapú projektek állnak rendelkezésre, amelyekhez kapcsolódva elérhetők a kívánt szén-dioxid kibocsátási minimum értékek.
A hitelesítés: a karbonkreditek nyilvántartásáról
 1. Az OurOffset nonprofit szervezet szakértői jelentik a garanciát arra, hogy hitelesített módon történik a karbonsemlegesítés folyamata, a karbonkreditek nyilvántartása és felhasználása.
 2. Az évenként kiállított tanúsítványok birtokában Ön biztos lehet benne, hogy az a nemzetközi előírások alapján érvényes.
 3. A karbonkreditek nyilvánosan hozzáférhető adatbázisban követhetők. A karbonkibocsátási többlet szinte elkerülhetetlen, de kezelhető, megoldható probléma. A tudományos álláspont, tények és számadatok alapján azonban a karbonkibocsátás-csökkentés, karbonkibocsátás-semlegesítés a fenntarthatóság egyetlen lehetséges útja. A 2022-es nyár volt az első hazai nagy megtapasztalása annak, mi történik, ha nem lépünk ezen a téren.
Naprakész, hiteles, hasznos, pontos és személyre szabott információkkal várjuk Önt, hogy a karbonlábnyom-csökkentés és -semlegesítés terén mindenre felkészülhessen és megtegyen, ami megtehető!

Gondoljuk át közösen környezettudatos döntéseit, tisztelettel várom megkeresését!


Üdvözlettel:
k_andrea
Kováts Andrea
fenntarthatósági szakértő
BOCS Civilizációtervezés Alapítvány
Email: [email protected]
Telefon: +36203981552