carbon-neutral-company-Climate-Active_w760

„A jövő nem fogja jóvátenni, amit te a jelenben elmulasztasz.”


(Albert Schweitzer)

Tisztelt Vállalatvezető!

cropped-favikon_KV_dh5hth.png
Az utóbbi héten több kérdés érkezett hozzánk a termékek karbon-semlegesítésének lehetőségéről. Egy termék teljes vagy részleges életciklusa alatt történő közvetlen és közvetett üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátását nevezzük egy termék karbonlábnyomának.

A számításnak egyféle, a kapott értékek felhasználásának többféle módja létezik. Beszállítóként lehetőség van a vállalaton belüli gyártási folyamatokat elejétől a végéig mérni. Együttműködő partnerek vagy rövidebb életúttal rendelkező termék esetén a teljes életciklusra elvégezhető a mérés és karbonsemlegesítés.

Milyen előnyei vannak egy karbonsemleges terméknek?
  1. Tanúsítvánnyal rendelkezik, amelyet a legtöbb partner és a fogyasztók is szívesen látnak a terméken. Üzletkötéskor, vásárláskor a mérleg nyelve egyre inkább a karbonsemleges termékek felé billenni.
  2. Adott termék előállításának természetre gyakorolt hatása már régóta nem elméleti szakemberek elvont vitája. A dolgozók egészségére, az emberre és környezetére, a növényi és állati élőhelyekre, a természetes vizekre stb. egyre nagyobb figyelem irányul.
  3. A social media felületen egyre több nyílt párbeszéd alakul ki egy-egy cég környezettudatos magatartásáról és termékeiről. Működnek olyan vállalatok, ahol ez megreked a kritika szintjén, de akadnak, akik nemzetközi civil szervezetek segítségét kérik, hogy érvényre juttassák kételyeiket. Ezt jobb megelőzni.
  4. Egy napelem park kiépítése hír értékű, de gyakran kevés, hogy megfelelő erejű vagy hatású legyen. A fenntartható működés és a kommunikáció szempontjából szimpátiát ennél nagyobb volumenű beruházásokkal vagy egy hosszabb távú tervvel, több, egymást követő lépés felmutatásával lehet elérni.
Hogyan mutatható meg egy termék karbonsemlegessége?
Karbonsemleges termékek előállításában élen jár az élelmiszeripari cégek közül a Lidl, az Aldi és a Tesco. Ezek a láncok élelmiszereiket és tartós fogyasztási cikkeiket a tudatos vásárlóknak kínált emblémával látják el. Egyre több üzlet hűtőibe kerül a beszállítók karbonsemleges felirattal ellátott termékei pl. a baromfitartók és feldolgozók részéről.
Ajánlattételkor, a hirdetési újságjaikban, terméken és egyéb marketing lehetőségekkel is élve hangsúlyozzák ezt. Egyes helyeken az üzletben vagy tárlón elkülönített, kiemelt helyre gyűjtik és a figyelemkeltő „KARBONSEMLEGES TERMÉKEK” felirattal hangsúlyozzák elköteleződésüket.
Miért olyan fontos ez, és miért érdemes mielőbb cselekedni?
  1. A 2022-es nyári hőmérsékleti anomáliák a kételkedőket is meggyőzték arról, hogy olyan változás közben vagyunk, ami csak az embernek „fáj”, a Földnek nem. Alapvetően a politikus, döntésképes, - akár a fogyasztó helyett - cselekvő attitűdöt helyezi előnybe.
  2. Hónapról hónapra, sőt, hétről hétre nő a szimpátia azok iránt a cégek és termékek iránt, akik megoldásokat kínálnak. Az egyéni és üzleti vásárlók számára értékesebbek, felelősebbek azok, akik profitjuk egy részét ezen értékrend és cél mentén használják fel ezzel csökkentve karbonlábnyomukat.
  3. Rövid távon ez költségeket, a bevétel egy részéről való lemondást jelenti: technológia váltás, beruházás, működési módok megváltoztatása... Középtávon azonban a fennmaradás garanciája. Egyre nagyobb a nyomás a cselekvésre!
Erre a mondatra kattintva vegye fel velünk a kapcsolatot, és keressük az együttműködés lehetőségeit!


Üdvözlettel:
k_andrea
Kováts Andrea
fenntarthatósági szakértő
BOCS Civilizációtervezés Alapítvány
Email: andrea@bocs.cf
Telefon: +36203981552